GOLF HARRASTAMINEN  QUARTEIRA - VILAMOURA ALUEELLA.


VILA SOL GOLF TURNAUSOHJEET.                                                                                      
päivitetty 18.3.2023

"Raha"kilpailu, jossa seitsemästä pelistä syksy (3 kpl)  ja kevät (4 kpl) otetaan kunkin pelaajan neljä parasta tulosta lopputuloksiin.
Pelaajat on jaettu tasoituksen mukaan kahteen divisioonaan.
Divisioona 1: tarkka HCP 0 - 19,9 ja Divisioona 2: tarkka HCP 20,0 - max. 36,0. Slope aina kentän tasoitustaulukon mukaisesti.
 
Jos kilpailija aloittaa Vila Sol turnauksen seitsemän osakilpailun sarjan divisioona ykkösessä niin hänen on jatkettava siinä koko kilpailukauden läpi, jolloin max. HCP on 19,9 vaikka tasoitus muuttuisi kauden aikana korkeammaksi.
Halutessaan pelaaja voi siirtyä kesken kilpailukauden divisioona ykkösestä divisioona kakkoseen uudella tasoituksella, jolloin divisioona ykkösen aikaisempia tuloksia ei huomioida divisioona kakkosen lopputuloksissa.

1. Vieraspelaaja ilmoittaudu ensin klubin toimistoon saadaksesi lapun starterille. Jäsenien peliliput on jo startterilla!
    Vieraspelihinta 2023 helmi ja huhtikuu 73,00€, maaliskuu 80,00€, CNIG-kortilla 35,00€, Buggy
Pestana jäsenille 30,00€, muille 40,00€.

2. Lunasta pelikorttisi järjestäjiltä maksamalla ASS:n jäsenenä käteisellä 5,00€. Ei jäsenet 6,00€.

3. Tule ajoissa tiiaus- paikalle, koska lähtösi on mahdollisimman pian edellisen ryhmän jälkeen.

PELISÄÄNTÖ

- SIIRTOSÄÄNTÖ voimassa!
- Väylällä edellisten pelaajien lyöntijälkeen jääneen pallon siirto pois kuopasta.
- Ruohottomalta, kovalta maalta väylällä vapaa droppi, mutta ei väylän ulkopuolella.
- Matalan pyöreästä puusta tehdyn aidan vierestä (malli tien vieressä väylällä 1) vapaa droppi.
- Hiekka- tai betonitieltä mukaan lukien tiessä kiinni olevasta betonisesta vesikourusta
   (malli väylän 8 oikealla reunalla) vapaa droppi.
- Juurakoista väylällä vapaa droppi, mutta ei väylän ulkopuolella.
- Kastelulaitteiden pehmentämän märän väylän kohdalta vapaa droppi kuivalle lyöntikohdalle,
  ei kuitenkaan lähemmäksi lippua

PELIKORTIT

HUOM: Jos huomaat, että et saa enää pisteitä niin merkitse korttiisi PAR +5.

Pelikortteihin pelaajan lyönnit sarakkeeseen A (tuloksen voit laske myös itse ja merkitä sarakkeeseen B.)
Merkitsijän sarakkeeseen C. (Tuloksen voit laskea sarakkeeseen D.)
Voit pitää oman korttisi. Kortteihin on merkattu merkkarisi nimi.
Kilpailun jälkeen tarkastakaa yhdessä tulokset ja allekirjoittakaa kortti.

Lyönnit ja pisteet lasketaan järjestäjien toimesta. Saa laskea itsekin. Merkitsijän nimi myös tekstaten.

Allekirjoitetut pelikortit jätetään järjestäjän edustajalle heti pelin jälkeen ilmasta riippuen joko terassille tai klubin sisätiloihin.

Tulokset julkaistaan ja palkinnot jaetaan seuraavan päivän lounaalla.

Tulokset myös kotisivuilla palkintojenjaon jälkeen.

Pelaamme uusilla golf-säännöillä 2019.
 

1. Sääntökirja

Sääntökirja kokee täydellisen remontin: Sääntöjen määrää vähennettiin, ja sääntökirja tehtiin selkokielisemmäksi. Kuvien ja esimerkkien kera sääntöjä havainnollistetaan paremmin. Sääntökirja säilyy kuitenkin lähes yhtä paksuna, sillä tässä pelissä, jossa peliä pelataan kaikkialla maailmassa ja kaikenlaisissa olosuhteissa, kaikenlaista voi tapahtua. Kaikkiin tilanteisiin olisi syytä olla säännöt olemassa.

Tavallisia pelaajia varten julkaistaan myös Player’s Edition, jota pidetään tavallisten harrastajien ensisijaisena sääntökirjana. Siitä löytyvät tärkeimmät säännöt ja tieto siitä, miten niitä käytetään. Myös kunkin säännön tarkoitus on selitetty. Tekstin ymmärrettävyyttä on vielä parannettu havainnollistavilla värikuvilla ja taulukoilla. Sekä laajemman sääntökirjan että Player’s Editionin käännöstyö suomen kielelle on käynnissä, ja toiveissa on saada kirjat joulumyyntiin.

2. Pallon pudottaminen

Itse säännöissä suurin näkyvä muutos on pallon pudottamistavan muuttaminen. Kun aiemmin pallo pudotettiin olkapään korkeudelta, niin nyt se pudotetaan polven korkeudelta suoraan alaspäin ilman kierittämistä tai kierteitä. Pallon tulee myös jäädä sääntöjen kulloinkin määräämälle pudotusalueelle. Vanhoissa säännöissä ollut kahden mailanmitan sallittu vieriminen on siis poistunut. Edelleenkään pallo ei pudotessaan saa osua pelaajaan tai hänen varusteisiinsa ennen kuin osuu sääntöjen määräämälle alueelle, mutta mikäli sen jälkeen pallo vahingossa osuu pelaajaan, ei pudotusta tarvitse enää uusia.

3. Estemerkinnät

Toiseksi suurin näkyvä muutos on ehkäpä se, että jatkossa punaisilla ja keltaisilla tolpilla voidaan merkitä muitakin alueita kuin vain vesiesteitä. Hankalasti pelattavat ryteiköt tai pitkä karheikkoheinä voidaan ympäröidä tai rajata vuoden alusta punaisilla tai keltaisilla tolpilla ja toimia kuten vastaavanväristen vesiesteiden kanssa toimitaan. Tämä ei ihan kaikille kentille tule edes uutena asiana. Osa on taivuttanut golfsääntöjä tähän suuntaan jo vuosia. Punaisten tolppien vaihtoehdoista on kuitenkin jatkossa poistettu vastakkaiselle puolelle yhtä kauas pudottaminen.

4. Esteen koskettaminen

Samalla kun punaisten ja keltaisten alueiden käyttötapaa muutettiin, muuttui myös pelaajan mahdollisuus touhuta näillä ”penalty area”-alueilla. Ensi vuoden alusta punaisilla ja keltaisilla merkityillä alueilla saa laskea mailan koskettamaan maata ennen lyöntiä, myös tähdätessä. Pelaaja voi tehdä jopa harjoitussvingejä maata koskettaen, kunhan pallon asema ei parane. Samoin ilman rangaistusta saa poistaa kaikki irralliset luonnonhaitat (kivet, kävyt, oksat, puiden lehdet, ym.), jotka mahdollisesti häiritsevät lyöntiä.

5. Pelaaminen hiekkaesteestä

Myös pelaaminen hiekkaesteistä muuttuu hieman. Hiekkaesteistäkin saa poistaa kaikki pelaamista haittaavat kivet, kävyt, oksat ja puiden lehdet ilman rangaistusta. Hiekkaa ei kuitenkaan saa mailalla koskettaa ennen lyöntiä. Myös hiekka-esteistä vapautumiseen on tehty pieni lisäys. Kun pallo on pelaajan mielestä pelaamattomassa paikassa hiekkaesteessä, hänellä on entisten kolmen vaihtoehdon lisäksi uutena vaihtoehtona pudottaa pallo pois esteestä kahden lyönnin rangaistuksella reiän ja pallon sijaintipaikan linjassa taaksepäin. Aiemminhan linjassa taaksepäin -vaihtoehdolla ei päässyt pois hiekkaesteestä.

6. Poistuvat rangaistukset

Edellä mainittujen oksien siirtelyrangaistusten poistumisen lisäksi tulevista säännöistä poistettiin paljon rangaistuksia. Mikäli pelaaja vahingossa liikuttaa palloaan etsinnän aikana, vaikka astumalla sen päälle, siitä selviää ilman rangaistusta. Myöskin paikallissääntönä ollut pallon liikuttaminen vahingossa viheriöllä tulee nyt ihan säännöksi. Vuoden alusta ei rangaista, jos pelaaja vahingossa mailallaan tönäisee viheriöllä olevaa palloaan. Ilman rangaistusta selviää myös silloin, kun pallo osuu vahingossa pelaajaan itseensä tai hänen varusteisiinsa tai caddieen. Rangaistus on myös poistettu pelaajan putatessa viheriöllä olevaa palloaan ja pallon osuessa reiässä olevaan lipputankoon. Ja kun mainitaan vielä sekin, että kaksoiskosketuksen rangaistuskin on poistettu, on ainakin kaikki tärkeimmät poistetut rangaistukset tullut mainittua.

7. Pallo alastulojäljessään

Myös yleisesti käytössä ollut paikallissääntö pallon uppoamisesta omaan alastulojälkeensä on päässyt sääntökirjan säännöksi. Mikäli pelaajan pallo uppoaa omaan alastulojälkeensä (muuhun kuin hiekkaan) missä tahansa pelialueella (myös karheikot ja metsät), saa sen nostaa, puhdistaa ja pudottaa välittömästi alastulokohdan takana olevasta pisteestä mailanmitan sisälle, muttei tietenkään lähemmäs reikää. Tässä yhteydessä voidaan mainita myös mittaamiseen tullut sääntömuutos. Mitattaessa käytetään aina pisintä pelaajan bägistä löytyvää mailaa, ei kuitenkaan putteria

8. Pallon etsintäaika

Hartaasti palloja etsiville muuttunut pallon etsintäaika tuottaa varmasti harmaita hiuksia. Palloa saa jatkossa etsiä vain kolme minuuttia. Mikäli pallo ei löydy kolmen minuutin kuluessa siitä, kun pelaaja tai hänen caddiensa on aloittanut pallon etsinnän, se todetaan kadonneeksi. Peliä on jatkettava varapallolla tai mentävä lyömään uusi pallo edelliseltä lyöntipaikalta.

9. Jälkien korjaaminen

Pallon etsintäajan lyhentämisellä ja monella muullakin pienemmällä sääntömuutoksella halutaan nopeuttaa peliä. Kaikki vuodenvaihteessa voimaan astuvat sääntömuutokset eivät välttämättä nopeuta peliä. Nimittäin viheriöllä pelaaja voi korjata pallon alastulojälkien lisäksi myös kenkien ja eläinten jättämät jäljet, lipputangon aiheuttamat painaumat ja kentänhoidon aiheuttamia vahinkoja.

10. Pallon liikkuminen viheriöllä

Säännöt muuttuvat myös tapauksessa, jossa kerran viheriöltä nostettu ja takaisin paikalleen asetettu pallo liikkuu. Olipa liikkumisen syynä mikä tahansa (tuuli, vesi, pelaaja, ulkopuolinen tekijä), pallo asetetaan aina takaisin siihen, mistä se lähti liikkeelle.

Heikki Horstian lisäys:
Minusta yksi tärkeä muutos on tuossa artikkelissa jäänyt mainitsematta.
Varapallo pelataan usein ja sen vuoksi sitä koskevat säännöt on tärkeää
tuntea. Sen pelaamista on helpotettu siten, että säännöistä on poistettu
määräys, jonka mukaan varapallo oli pelattava ennen kuin pelipalloa
lähdettiin etsimään. Nyt saa kesken 3 min hakuajan palata lyömään
varapallon. Jos pelipallo kuitenkin löytyy 3ssa minuutissa, on sillä
jatkettava. Pallon saa tunnistaa vielä määräajan jälkeenkin
(tunnistamiseen on mentävä viivyttelemättä). Palloa ei voi julistaa
kadonneeksi, vaikka varapallolla jatkaminen tuntuisi edullisemmalta. Jos
kaverit jatkavat hakua ja löytävät pallon määräajassa, niin pelaajan on
myös mentävä tunnistamaan palloa. Eikä varapallon nopea lyöminen (esim
väylältä) tee siitä pelissä olevaa palloa. Varapallosta tulee pelissä
oleva pallo vasta, kun sitä on pelattu lähempää reikää kuin missä
kadonnen pallon oletettiin olevan.

Bunkkerista vapautuminen kaipaa vielä täsmennystä (Koskee soveltuvin osin myös VESIESTEESTÄ vapautumista ! )

Sääntö kuuluu:

Kahden lyönnin rangaistuksella pelaaja voi käyttää linjassa taaksepäin vapautumista bunkkerin ulkopuolelle käyttäen vertailulinjana reiästä taaksepäin alkuperäisen pallon sijaintipaikan kautta kulkevaa linjaa.

Suositus on, että pelaaja merkitsee vertailulinjalta pisteen, johon aikoo pallonsa pudottaa. Pallon on sitten jäätävä linjan jommallekummalle puolelle yhden mailanmitan sisään (ei tarvitse jäädä täsmälleen linjalle). Sama pudotussääntö koskee nyt vesiesteen taakse pudottamista; linja määritetään ja pudotus sen viereen yhden mailanmitan sisään. Vanhaan aikaan pallon piti jäädä linjalle.

Näin ollen "linjalla taaksepäin" -valinta antaa mahdollisuuden yhden mailanmitan levyiseen väistämiseen. Jossakin se voi merkitä, että uutta
lyöntiä ei tarvitse lyödä bunkkerin yli.

Kahden mailan mittainen sivuttaissiirto on sallittu sekin, mutta pallo on silloin pudotettava bunkkeriin. Penalteja tästä tulee vain yksi.
Sama on seuraus, jos palaa edellisen lyönnin paikalle.

VARAPALLO

Pelaamme ‘vanhalla’ säännöllä riippumatta kentän paikallissäännöstä eli lyödään AINA varapallo jos epäillään , että alkuperäistä  ensimmäistä palloa ei löydy. 

Perusteita - hyviä ja huonoja - on monia :

  • Vila Solissa useimpien väylien sivut ovat selkeitä - on joko out tai vesieste merkinnät
  • kun varapallon lyö heti , se ei hidasta peliä ollenkaan
  • peli on pistebogia - ei lyöntipeliä- jolloin jos ei ole lyönyt varapalloa ( = oma valinta) , ei silti tuhoa koko tulostaan
  • ymmärtääkseni ‘paremmat’ kentät eivät ole tällaista paikallissääntöä tehneet…Vila Sol’ista en ole sitä kysynyt…harkitaan ensi vuonna…
  • ao. sääntö on sen verran epäselvä, että kaikki tulkitsevat sitä omalla tavallaan = EI SAMALLA TAVALLA = EI TASAPUOLISESTI ! Jos otamme sen käyttöön ensi vuonna, on syytä antaa kaikille osallistujille selkeä tulkinta, miten sääntöä tulkitaan / noudatetaan…

ELI:

lyömme AINA varapallon , jos pallon epäillään menneen OUTtiin tai että se mahdollisesti on voinut hävitä… kahden rankkarin mahdollinen paikallissääntö ei ole siis voimassa Vila Sol turnauksessa…

 
 Paluu alkusivulle tästä!